Nike introduceert schoenen van afgedankt leer

Nike brengt een sneaker op de markt van het duurzame materiaal Flyleather. Het materiaal bestaat voor ten minste 50 procent uit gerecycled leer. De schoenen hebben bovendien een fors lagere CO2-footprint. 

Bij het bewerken van leer belandt doorgaans 30 procent van de koeienhuid bij het afval. Onnodig, stelt Nike. Het merk verzamelt de restanten leer bij looierijen en verwerkt ze tot vezels. Deze vezels worden vervolgens gemengd met synthetische vezels, in een zogenoemd hydropoces. Hierdoor worden beide materialen verwerkt tot één materiaal. Na de afwerking wordt het ‘leer’ op een rol geplaatst en gesneden.

Duurzaam productieproces

Voor dit productieproces zou 90 procent minder water nodig zijn. Bovendien valt de CO2-voetafdruk 80 procent lager uit dan bij traditionele leerproductie. Het duurzame materiaal zorgt ook voor beter draagcomfort, aldus Nike.  Flyleather is namelijk 40 procent lichter en bovendien sterker dan traditioneel leer .

Nike Flyleather Tennis Classic

Het eerste model van het nieuwe materiaal is de Tennis Classic van Nike. Het model wordt inmiddels al online en in een aantal Amerikaanse filialen aangeboden.

Deze diashow vereist JavaScript.