Duits bedrijf wil het goede voorbeeld geven met klimaatneutrale schoenen

Het Duitse Sympatex brengt klimaatneutrale kinderschoenen op de markt. De kinderschoenen, voor 90 procent bestaande uit gerecycled materiaal, worden in oktober op de Lineapelle beurs in Milaan gepresenteerd.

Sympatex specialiseert zich in materialen voor functionele kleding en schoenen. Eerder ontwikkelde het al een buitenjack van 32 PET-flessen. Het bedrijf wil zelf geen schoenenlijn op de markt brengen, maar de branche simpelweg tonen wat de mogelijkheden zijn op het gebied van duurzaamheid. “Dit project combineert de hoge standaarden van de moderne schoenproductie met duurzaamheid. We nodigen de gehele industrie uit om gebruik te maken van de technologische mogelijkheden die al beschikbaar zijn”, aldus het bedrijf in een persbericht.

De schoenen bestaan uit polyestervezels van gerecycleerde PET-flessen. Het gifvrije, biologisch gelooide leer van de upper is geschikt voor hergebruik. Ook het materiaal dat is gebruikt voor de binnenzool en de schoenveters zijn is gerecycled en recyclebaar, evenals de lijm en de naaigaren. Ook bij de productie van de schoenen is gedacht aan duurzaamheid. Zo is er 32 procent minder CO2 uitgestoten, 60 procent energie bespaard en 94 procent minder water verbruikt. Sympatex zegt de CO2-uitstoot die bij de productie alsnog vrijkomt te compenseren.