Dr. Martens, Van Bommel en Calvin Klein blikken terug op Gallery Shoes

Een kleinere opzet, een andere timing en een grotere verscheidenheid aan exposanten moesten Gallery Shoes afgelopen week tot een groter succes maken dan de voormalige schoenenvakbeurs GDS. In hoeverre is Gallery Shoes daarin geslaagd? We blikken terug met exposanten Dr. Martens, Floris van Bommel en Calvin Klein. 

Bread & Butter uitstraling

“De beurs deed een beetje aan de Bread & Butter denken”, zegt Rinie van Boxtel, vertegenwoordiger van Calvin Klein in Nederland, over de Gallery Shoes. “Meteen bij aankomst waren we verrast over de uitstraling; fris en modern.” De stands vielen bij Van Boxtel in de smaak. “Die waren wat kleiner, maar wel open en laag, waardoor je goed overzicht had over de hele beurs. Op de GDS stonden vaak dichte stands, waar je je eerst moest melden.” Ook over het aantal bezoekers had Calvin Klein bij de Gallery Shoes niets te klagen. “Het merk is momenteel erg in trek. Vooral de zondag en maandag hadden we het erg druk op de Calvin Klein-stand. We hebben bijna al onze klanten uit Nederland en Duitsland kunnen spreken”, zegt Boxtel. “Als het aan mij ligt doen we volgende editie weer mee met Calvin Klein.”

Veel exposanten kozen voor een open stand waar bezoekers gewoon naar binnen konden lopen. Bij Floris van Bommel stond wel een hostess die bezoekers bij de entree opving. Een bewuste keus, stelt Etienne Manderveld, verkoopleider Duitsland bij Floris van Bommel. “Er was geen scanfaciliteit en we willen toch graag weten wie er bij ons op de stand komt. Dat hebben we op deze manier opgelost.” Manderveld blikt terug op een ‘hele positieve beurs’. “Zowel leveranciers als winkeliers waren enthousiast. Ik heb zelfs leveranciers gesproken die het jammer vonden dat ze geen plek hadden bemachtigd.”

Orderbeurs

De Gallery Shoes vindt later in het jaar plaats dan de GDS, die vorig jaar in juli werd georganiseerd. Daarmee wil de organisatie van Gallery Shoes een orderbeurs maken, in plaats van een ‘preview’ voor nieuwe trends in de schoenmode. Een goede zet, aldus Van Bommel. “Wij gebruiken de beurs als ordermoment. Dat is zeker voor de Duitse markt goed gelukt.” Volgens Manderveld heeft Gallery Shoes er ook goed aan gedaan om op zondag te starten. “Veel beurzen hebben de zondag gecanceld. Het was even afwachten of de zondag wel goed bezocht zou worden, maar die dag bleek een succes.”

Kleinschalige opzet

Ook Dr. Martens blikt terug op een succesvolle Gallery Shoes. “We hebben veel bezoekers op de stand gehad, zowel de grootwinkelbedrijven als de betere zelfstandigen”, zegt Rafshan Amir van Dr. Martens. Amir denkt dat Gallery Shoes er goed aan heeft gedaan om op zondag open te gaan. “Doordeweeks komen mensen vaak in de knel met hun werk. Nu kunnen ze op zondag even langs de beurs reizen.”

De kleinschalige opzet viel bij Amir in de smaak. De Gallery Shoes werd gehouden in Areal Böhler, een herontwikkeld oud industrieel complex met een maximale beurscapaciteit van 10.500 vierkante meter. Dat is aanzienlijk minder dan het beurscomplex in Düsseldorf.  “Het was wat minder log en wat overzichtelijker dan de GDS, al vind ik het jammer dat de GDS er niet meer is.”
En qua verbeterpunten? “Op de organisatie viel nog wel wat af te dingen, bijvoorbeeld op het parkeren. Het eten kon je alleen contant afrekenen. Dat is natuurlijk niet van deze tijd.”

In beeld: Gallery Shoes in Düsseldorf