Clarks haalt meisjesschoenen uit collectie door ‘seksisme’

Negatieve publiciteit voor schoenenmerk Clarks. De namen van meisjesschoen ‘Dolly Babe’ en jongensschoen ‘Leader’ vielen bij consumenten niet in goede aarde.

‘Seksisme’, zo oordeelde de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon op Twitter. Ook andere Britse en Schotse regeringsleden waren niet te spreken over de namen Dolly Babe en Leader.

Na de commotie heeft Clarks besloten om de Dolly Babe uit de schappen te halen. Volgens het merk ging het om de restvoorraden van een oud model. “We verontschuldigen ons voor enige onbedoelde beledigingen”, aldus Clarks tegen de BBC. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze collecties onze genderneutrale ethos weerspiegelen.”

‘Verschil in kwaliteit’

Eerder deze maand kwam Clarks op Facebook onder vuur te liggen. Een Britse moeder uitte haar verontwaardiging over het verschil in jongens- en meisjesschoenen van Clarks. De jongensschoenen zouden steviger zijn, voorzien van comfortabele zolen en bedoeld om mee te rennen en te klimmen. De meisjesschoenen hebben op hun beurt inferieure zolen, zijn niet volledig bedekt en bieden weinig ondersteuning bij de enkel. Ze zijn niet geschikt voor buitenactiviteiten, zo stelt de vrouw op Facebook. Haar post is inmiddels bijna 18.000 keer gedeeld.

Clarks zegt de feedback van klanten in acht te nemen en zich meer te richten op het creëren van unisex schoenen. Zowel online als in de winkel wil het zich genderneutraal positioneren.