Crocs ondergaat nederlaag na verlies patentzaak

Na een jarenlange juridische strijd heeft de Amerikaanse schoenenmaker Crocs een patentzaak verloren. Het hof heeft besloten dat de concurrentie zich niet schuldig maakt aan namaak van de iconische rubberen schoenen.

Al meer dan een decennium lang vocht Crocs tegen de concurrentie en met name tegen het schoenenbedrijf USA Dawgs. Nu blijkt dus dat deze strijd tevergeefs is geweest. Volgens de US Patent and Trademark Office produceerden de concurrenten al soortgelijke schoenen voordat Crocs er patent op had aangevraagd. De schoenen waren toen al als ruwe schetsen te zien in de media en er lagen een aantal modellen in de winkels voor de patentaanvraag.

De uitspraak komt als een grote teleurstelling voor Crocs, zeker omdat de zaken van het bedrijf de laatste jaren een stuk minder gaan. In het eerste kwartaal van dit jaar liep de omzet met 10 procent terug. Het bedrijf liet weten dat ze door deze omzetverlaging gedwongen worden om in de komende twee jaar 160 van de 400 winkels in de Verenigde Staten te sluiten.