Ga naar hoofdinhoud

150 kledingfabrieken in Bangladesh gesloten vanwege massale stakingen

Grote kledingproducenten, die hun producten leveren aan gerenommeerde merken zoals Levi’s, H&M, Zara en Primark, hebben collectief besloten om 150 fabrieken in Bangladesh voor een ‘onbepaalde tijd’ te sluiten. De sluiting komt voort uit aanhoudende protesten van het fabriekspersoneel, dat strijdt voor een aanzienlijke verhoging van het minimumloon, wat heeft geleid tot escalatie van geweld.

Volgens lokale autoriteiten zijn de fabrieken preventief gesloten nadat bij de protesten drie mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten. Meer dan 70 fabrieken werden geplunderd en beschadigd, resulterend in juridische stappen tegen ongeveer 11,000 werknemers door de politie.

Momenteel ontvangt het fabriekspersoneel een maandsalaris van ongeveer 70 euro, ondanks een recente overheidsverhoging naar 106 euro, die door de medewerkers werd afgewezen. Zij eisen nu een minimumloon van 195 euro om de stijgende kosten van levensonderhoud, waaronder voedsel, huur en gezondheidszorg, het hoofd te kunnen bieden.

Ondanks deze ontwikkelingen hebben woordvoerders van Primark en H&M aan de NOS laten weten dat er momenteel geen problemen zijn in de aanvoer van kleding.

De getroffen fabrieken bevinden zich in Ashulia en Gazipur, bekend als belangrijke industriële centra. In Bangladesh staan in totaal ongeveer 3500 kledingfabrieken met een personeelsbestand van 4 miljoen, die samen verantwoordelijk zijn voor 85 procent van de jaarlijkse export van het land.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top